Truskawkowy, różowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podczas lata najchętniej sięgamy po potrawy i zakąski na zimno, dzięki którym można sie ochłodzić. Do najsmaczniejszych chłodników należą te owocowe, przygotowane ze świeżych owoców. Chłodnik truskawkowy jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • Ok. 250g truskawek
    2 szkl mleka
    200g kremówki
    200g jogurtu naturalnego
    405 łyżeczek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

Truskawkowy, różowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki umyć i odsączyć na sicie, usunąć szypułki.
    Do zimnego mleka wlać jogurt i śmietankę, chwilę miksować, by spienić mleko.
    Kilka duży, ładnych truskawek odłożyć. Resztą dodajemy do mleka i rozgniatamy mikserem.
    Zupę rozlewamy do miseczek i dokładamy kilka całych truskawek.

Porady

Zupę podawać z herbatnikami lub grzankami z chałki.

Komentarze

Podobne przepisy