Truskawkowy raj

4.99 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto dla wielbicieli truskawek. Przepis wyszukany z książki siostry Anastazji.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM:
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    2 szklanki mleka
    masło

    MASA TRUSKAWKOWA:
    1,2 kg truskawek (mogą być mrożone)
    4 galaretki truskawkowe

    MASA ŚMIETANOWA:
    ½ l śmietany 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa

    POLEWA:
    czekolada gorzka
    ½ margaryny

    DODATKOWO:
    ok. 15 dag okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.99 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem Bita śmietana

Truskawkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut.
  • 3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Truskawki zmiksować, podgrzać. Dodać suche galaretki, zagotować.
  • 5. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w ½ szkl. gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dać cukier i wystudzoną galaretkę.
  • 6. Polewa: margarynę zagotować, dodać rozkruszoną czekoladę. Mieszać aż czekolada się roztopi. Wystudzoną smarować placek.
  • 7. PRZEŁOŻENIE:
    Biszkopt ciemny – krem – masa truskawkowa – biszkopty – masa truskawkowa – masa śmietanowa – biszkopt jasny - polewa

Porady

Moja blacha ma wymiary 23x38 cm, możemy również upiec jeden biszkopt i przekroić na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować