Ciasto TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami

5 (182 ocen)

  • 45 min

Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę.Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 25×30 )

    BISZKOPT:

    * jajka – 6 szt

    * cukier – 1 szkl

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    PIANKA SEROWA :

    * ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg

    * galaretka cytrynowa – 2 op

    * śmietana 36% 500 ml

    * cukier puder – 4 łyżki

    * truskawki – ok. 300 g

    POLEWA:

    * masło – 2 łyżki

    * kakao – 2 łyżki

    * cukier puder – 4 łyżki

    * śmietana 50% – 5 łyżek

    * wiórki kokosowe – ok. 50 g

    * cukier – łyżki
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Ciasto truskawkowy pocałunek – biszkopt z serową pianką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Galaretka rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy.

    BISZKOPT:

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.

    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.

    PIANKA SEROWA:

    Zimną kremówkę ubijamy na sztywno.

    Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę.

    CAŁOŚĆ:

    Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy.

    Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy.

    Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki.

    POLEWA:

    Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto.

    Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa serowa Sery Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować