Truskawkowy motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty.
Galaretke rozpuścić w 500 ml goracej wody i ostudzić.
Żelatyne namoczyć w 6 łyżkach wody rozpuścić .
2.Masło zmiksować dodać żółtka,cukier puder i waniliowy.
Do masy dodać przestudzoną żelatynę oraz jogurt.
Gdy masa zacznie gęstnieć dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko połączyć.
3.Gotowa masę wyłożyć na biszkopty na to umyte i oszypułowane truskawki zostawiając 4 na tułów.
Wierzch zalać tężejącą galaretką i schłodzic w lodówce do całkowitego stężenia./20 min/
4.Ostrym nożem oddzielic ciasto od tortownicy i wyjąć na okrągły talerz
Przekroić na pół a połowki ułozyć okragłymi brzegami do siebie to będą skrzydła motylka.
Całe truskawki ułozy pośrodku jako tułów.W pierwsza truskawkę wbić 2 łodyżki mięty jako czułki motylka.Można udekorowąc też listkami mięty.
Komentarze