TRUSKAWKOWY MOTYLEK

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Jest delikatny i nie ma dużo kalorii.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 gr jogurtu naturalnego greckiego
    0,5 szklanki cukru pudrru
    3 jaja
    0,5 kostki masła
    3 łyżki żelatyny
    1 mały cukier waniliowy
    1 galaretka o smaku truskawkowym
    1 paczka okragłych biszkoptów
    0,5 kg świeżych truskawek
    świeża mięta
    dodatki:
    okragła tortownica 24cm

Truskawkowy motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TRUSKAWKOWY MOTYLEK 1. Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty.
    Galaretke rozpuścić w 500 ml goracej wody i ostudzić.
    Żelatyne namoczyć w 6 łyżkach wody rozpuścić .
  • 2. Masło zmiksować dodać żółtka,cukier puder i waniliowy.
    Do masy dodać przestudzoną żelatynę oraz jogurt.
    Gdy masa zacznie gęstnieć dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko połączyć.
  • 3. Gotowa masę wyłożyć na biszkopty na to umyte i oszypułowane truskawki zostawiając 4 na tułów.
    Wierzch zalać tężejącą galaretką i schłodzic w lodówce do całkowitego stężenia./20 min/
  • 4. Ostrym nożem oddzielic ciasto od tortownicy i wyjąć na okrągły talerz
    Przekroić na pół a połowki ułozyć okragłymi brzegami do siebie to będą skrzydła motylka.
    Całe truskawki ułozy pośrodku jako tułów.W pierwsza truskawkę wbić 2 łodyżki mięty jako czułki motylka.Można udekorowąc też listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy