Truskawkowy lodowiec

4.5 (172 ocen)

Tego ciasta nie może zabraknąć u nikogo w domu. Świetnie nadaje się na przyjęcia dla dzieci.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    ok. 50 dag truskawek
    2 homogenizowane serki waniliowe ( ok. 40 dag)
    3 łyżki cukru pudru
    20 dag jogurtu naturalnego
    2 galaretki truskawkowe
    Śmietana:
    400 ml śmietany kremówki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    15 dag cukru
    2,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.
  • 2. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy. Dodajemy serki, jogurt i cukier puder. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody. Gdy zaczną tężec, dodajemy do masy, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Gotowe 3. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę truskawkowa. Wierzch można posypać startą czekoladą.
  • Mniam 4. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować