Truskawkowy keks

0 (0 ocen)

Ciasto ma piękny, żółty kolor dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie, świetnie się przechowuję i długo utrzymuje świeżość. Polecam je na podwieczorek.

Składniki:

  • • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,
    • ½ szklanki mąki kukurydzianej,
    • Szczypta soli,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżeczki sody,
    • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
    • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 3 jajka,
    • 120g masła,
    • 1 szklanka pokrojonych truskawek,
    • DODATKOWO:
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 4 duże truskawki,
    • 1 łyżeczka cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Truskawkowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowy keks 1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową, mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy razem na wysokich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej i ciągle ucieramy.
  • Truskawkowy keks 2. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, aromat waniliowy oraz jogurt i mieszamy krótko, do połączenia składników.
  • Truskawkowy keks 3.
    Pokrojone truskawki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

  • Truskawkowy keks 4. Małą keksówkę (25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. 4 truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy je 1 łyżeczką cukru.
    Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować