Truskawkowy drożdżowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. W naczyniu podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Drożdże wlać w zagłębienie, wymieszać z mąką. Nastepnie dodać cukier, sól i miękką margarynę. Wszystkie składniki wyrobić na gładka jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem na 30 min.
2.Ser ,mleko, cukier, jajka i mąkę rozetrzećna gładką masę. Truskawki umyć , obrać z szypułek.
3.Na patelni rozgrzac tłuszcz. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i cynamonu, wlać ciepły tłuszcz. Zagniatać aż powstanie kruszonka.
4.Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, odstawić na 5-10 min do wyrosnięcia. Na ciasto wyłożyć masę serową.na ser kładziemy truskawki. Wierzch posypać kruszonką. Piec przez 30-40 min w 220 st.
Komentarze