truskawkowy drożdżowiec z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

smaczny truskawkowo-serowy na drożdżowym spodzie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    2 szkl mąki
    1/2 szklmleka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła lub margaryny
    2 dag drożdży
    sól

    Nadzienie
    75 dag chudego twarogu
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/2 kg truskawek

    kruszonka
    12 łyżek maki
    7 łyżek masła
    1/2 szkl cukru
    sól
    cynamon

Truskawkowy drożdżowiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowy 1. Mąke wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. W naczyniu podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Drożdże wlać w zagłębienie, wymieszać z mąką. Nastepnie dodać cukier, sól i miękką margarynę. Wszystkie składniki wyrobić na gładka jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem na 30 min.
  • 2. Ser ,mleko, cukier, jajka i mąkę rozetrzećna gładką masę. Truskawki umyć , obrać z szypułek.
  • 3. Na patelni rozgrzac tłuszcz. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i cynamonu, wlać ciepły tłuszcz. Zagniatać aż powstanie kruszonka.
  • 4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, odstawić na 5-10 min do wyrosnięcia. Na ciasto wyłożyć masę serową.na ser kładziemy truskawki. Wierzch posypać kruszonką. Piec przez 30-40 min w 220 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy