Truskawkowy deser z mascarpone

4.5 (163 ocen)

  • 25 min

Rewelacyjny i puchaty deser z truskawkami :)

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    250 gram mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy deser z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozcieramy niedbale łyżką, a następnie dolewamy do nich tyle wody, aby objętościowo tworzyły 500ml. Tak przygotowane truskawki nastawiamy na gaz, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i natychmiast wsypujemy truskawkową galaretkę – dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę, a następnie łączymy z serkiem delikatnie mieszając. Na dno 4 pucharków wkładamy po 3-4 łyżki masy mascarpone, następnie układamy galaretkę truskawkową (nie całkiem zbitą, aby się ładnie ułożyła). Wykładamy pozostałą masę i dekorujemy truskawkami. Smacznego!

Porady

Deser jest bardzo słodki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować