Truskawkowy deser z bezami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ten deser warto jest podać w dużym, przezroczystym naczyniu. Wówczas pięknie się prezentuje.

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki (duże): 1 kilogram
    - sok z cytryny (wyciśnięty z 1,5 cytryny): 1.5 sztuki
    - skórka otarta z cytryny (z 1 sztuki): 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 6 łyżek
    - woda: 50 mililitrów
    - bezy: 10 sztuk

Truskawkowy deser z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w ćwiartki.
  • 2. Sok z cytryny wraz z otartą skórką oraz z cukrem (cukier należy dodać do smaku) zagotować.
  • 3. Na gotujący sok wlać dobrze rozmieszaną w wodzie mąkę. Wymieszać, zagotować. Przestudzić.
  • 4. Do przestudzonego sosu włożyć pokrojone truskawki. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Całość schłodzić.
  • 5. W tym czasie pokroić bezy na kawałki (nie powinny być zbyt małe).
  • 6. Schłodzone truskawki przełożyć do dużego przezroczystego naczynia. Wierzch posypać pokrojonymi bezami.
  • 7. Całość można ozdobić świeżymi listkami mięty lub melisy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy