Truskawkowy curd

4.5 (156 ocen)

Kolejny fantastyczny dodatek do deserów, serników, lodów czy gofrów. Przepyszny gęsty krem truskawkowy jest tak dobry, że trzeba uważać aby nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka ;)

Składniki:


  • 250 g truskawek
    70 g cukru
    3 jajka
    2 łyżki soku z cytryny
    75 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Truskawkowy curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny i zmiksować na mus. Następnie wbić całe jajka i zmiksować blenderem.

    Postawić garnuszek na gazie, mieszając co chwilę doprowadzić do zgęstnienia (ugotować jak budyń, ale nie zagotować!). Dodać pokrojone w kawałeczki masło i mieszać aż się rozpuści i połączy. Chwilę razem podgrzewać i zdjąć z ognia.

    Krem przełożyć do słoiczka i wystudzić. Przechowywać zamknięty w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować