Kolejny fantastyczny dodatek do deserów, serników, lodów czy gofrów. Przepyszny gęsty krem truskawkowy jest tak dobry, że trzeba uważać aby nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka ;)
Składniki:
250 g truskawek
70 g cukru
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
75 g masła
Truskawkowy curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny i zmiksować na mus. Następnie wbić całe jajka i zmiksować blenderem.
Postawić garnuszek na gazie, mieszając co chwilę doprowadzić do zgęstnienia (ugotować jak budyń, ale nie zagotować!). Dodać pokrojone w kawałeczki masło i mieszać aż się rozpuści i połączy. Chwilę razem podgrzewać i zdjąć z ognia.
Krem przełożyć do słoiczka i wystudzić. Przechowywać zamknięty w lodówce.
Komentarze