Truskawkowo-kremowa tarta

0 (0 ocen)

Pyszna delikatna puszysta tarta:))

Składniki:

  • Spód:

    270 g ciasteczek oreo lub neo
    55 g miękkiego masła

    Masa:

    300 g truskawek
    300 g śmietany 30%
    2 łyżki ekstraktu cytrynowego ( przepis w moich zbiorach)
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wrzątku

    Dekoracja:

    100 g śmietany 30%
    1 łyżeczka śmietan-fixu
    2 łyżeczki cukru z wanilią ( przepis w moich zbiorach)
    3-4 truskawki

    Składniki na foremkę 21 cm

Truskawkowo-kremowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód z ciasteczek 1. Spód: Do blendera przełożyć ciasta,dodać masło i zmiksować. Masa powinna przypominać mokry piasek. Foremkę wysmarować masłem. Wysypać zmiksowane ciastka i wylepić dno i boki foremki. Odłożyć do lodówki na około 30-35 minut.
  • truskawki podgrzać 2. Masa: Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem i odstawić. Truskawki umyć,osuszyć i oczyścić z szypułek. Przełożyć do garnka,dodać cukier oraz ekstrakt i wymieszać. Podgrzać.
  • zmikoswać i zagotować 3. Następnie zmiksować na gładką masę. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Wymieszać aby żelatyna dobrze się rozpuściła i połączyła z truskawkami. Odłożyć aby ostygła masa do temperatury pokojowej.
  • masę wylać na spód 4. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać do zimnej masy truskawkowej i mieszać. Wylać na przygotowany spód. Odłożyć na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
  • 5. Dekoracja: Do miski wlać śmietanę dodać zagęstnik oraz cukier z wanilią ubić na sztywno. Szprycą zrobić dekorację. Sprawione truskawki ułożyć na wierzchu według własnego gustu. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy