TRUSKAWKOWO KOKOSOWA PYCHOTKA

0 (0 ocen)

Idealne ciasto do niedzielnej kawy.Najlepiej smakuje z świeżymi truskawkami.

Składniki:


  • BISZKOPT

    4 jajka
    1/2 szk.mąki
    1/4 szk.kartoflanki
    1/2 szk.cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli


    PONAD TO PRZYGOTOWAĆ

    1/2 l. śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 op.bitej śmietany "Dr.Oetker"
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 op. Śmietan Fix
    70 dkg. truskawek
    1300 ml. gorącej wody
    3 galaretki truskawkowe
    listki melisy do dekoracji
    okrągłe biszkopty do wyłożenia brzegów blaszki.

Truskawkowo kokosowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawkowo kokosowa pychotka 1.


    Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę,ciągle ubijając
    dodawać kolejno cukier,żółtka,obie wymieszane i przesiane przez sito
    mąki z proszkiem do pieczenia.Na koniec wsypać wiórki
    kokosowe,delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę do pieczenia
    wyłożone papierem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20
    min,przestudzić.

  • 2.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fix i śmietaną w proszku na
    sztywną pianę.Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie
    wymieszać.
  • truskawkowo kokosowa pychotka 3. Masę śmietanową wyłożyć na skropiony ponczem
    cytrynowym biszkopcie,wyrównać łopatką / sok cytrynowy wymieszać z
    cukrem i gorącą wodą do smaku,przestudzić/.
    Truskawki umyć,usunąć szypułki,pokroić na połowę i ułożyć na
    masie śmietanowej,ozdobić listkami melisy.
  • truskawkowo kokosowa pychotka 4.
    Całość zalać
    tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1300 ml.gorącej wody,wstawić
    na minimum na 3 godz.do lodówki.

Porady

Truskawki można zastąpić sezonowymi owocami i stosowną do nich galaretką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy