Truskawkowo kokosowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę,ciągle ubijając
dodawać kolejno cukier,żółtka,obie wymieszane i przesiane przez sito
mąki z proszkiem do pieczenia.Na koniec wsypać wiórki
kokosowe,delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę do pieczenia
wyłożone papierem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20
min,przestudzić.
2.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fix i śmietaną w proszku na
sztywną pianę.Na koniec dodać wiórki kokosowe i delikatnie
wymieszać.
3.Masę śmietanową wyłożyć na skropiony ponczem
cytrynowym biszkopcie,wyrównać łopatką / sok cytrynowy wymieszać z
cukrem i gorącą wodą do smaku,przestudzić/.
Truskawki umyć,usunąć szypułki,pokroić na połowę i ułożyć na
masie śmietanowej,ozdobić listkami melisy.
4.
Całość zalać
tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1300 ml.gorącej wody,wstawić
na minimum na 3 godz.do lodówki.
Porady
Truskawki można zastąpić sezonowymi owocami i stosowną do nich
galaretką.
Komentarze