Truskawkowo-czekoladowa rolada z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać,zestawić z ognia i rozpuścić w nim czekoladę,odstawić do ostygnięcia.
W misce utrzeć jajko na puszystą masę,dodając stopniowo cukier,następnie olej i śmietanę na końcu dodać mleko z czekoladą.
Do drugiej miski przesiać mąkę,kakao,proszek i sodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi,miksując krótko do połączenia składników.
Masę czekoladową przelać do formy o średnicy 30/40 wyłożonej papierem do pieczenia .Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C.Ostudzić.
Zimny biszkopt pokroić na trzy równe paski.
2.Truskawki pozbawić szypułek,pokroić na połówki,a następnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,postawić na palnik i podgrzewać do momentu,aż cukier się rozpuści,zdjąć z ognia,wsypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia,odstawić do stężenia.
Tężejący mus wyłożyć na jeden pasek,przykryć drugim paskiem,wstawić w chłodne miejsce.
3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia(ale musi być płynna)
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder,dodać mascarpone wymieszać krótko mikserem na końcu dodać śmietan-fixy i jeszcze raz wymieszać.
Połowę ubitej śmietany schować do lodówki,a do pozostałej dodać mus truskawkowy i delikatnie wymieszać,krem truskawkowy wyłożyć ma drugi pasek,przykryć trzecim paskiem i ponownie wstawić w chłodne miejsce.
4.Wyjąć z lodówki schowaną wcześniej śmietanę,dodać płynną zimną czekoladę i krótko zmiksować,krem czekoladowy wyłożyć na wierzch ciasta.
Udekorować startą białą czekoladą,truskawkami oraz bezikami.
Komentarze