Truskawkowo-czekoladowa rolada z bezikami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czekolada i truskawki to pyszne połączenie smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt czekoladowy:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki kakao
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1/4 szklanki oleju1/2 szklanki śmietany 18%
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    na żelkę truskawkową
    300 g truskawek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa
    na krem czekoladowo-truskawkowy
    500 ml śmietany 30%
    259 g serka mascarpone
    50 g czekolady gorzkiej
    1/2 szklanki musu z truskawek
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    do dekoracji:
    truskawki
    starta biała czekolada
    różowe beziki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowo-czekoladowa rolada z bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać,zestawić z ognia i rozpuścić w nim czekoladę,odstawić do ostygnięcia.
    W misce utrzeć jajko na puszystą masę,dodając stopniowo cukier,następnie olej i śmietanę na końcu dodać mleko z czekoladą.
    Do drugiej miski przesiać mąkę,kakao,proszek i sodę.
    Suche składniki połączyć z mokrymi,miksując krótko do połączenia składników.
    Masę czekoladową przelać do formy o średnicy 30/40 wyłożonej papierem do pieczenia .Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C.Ostudzić.
    Zimny biszkopt pokroić na trzy równe paski.
  • 2. Truskawki pozbawić szypułek,pokroić na połówki,a następnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,postawić na palnik i podgrzewać do momentu,aż cukier się rozpuści,zdjąć z ognia,wsypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia,odstawić do stężenia.
    Tężejący mus wyłożyć na jeden pasek,przykryć drugim paskiem,wstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia(ale musi być płynna)
    Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder,dodać mascarpone wymieszać krótko mikserem na końcu dodać śmietan-fixy i jeszcze raz wymieszać.
    Połowę ubitej śmietany schować do lodówki,a do pozostałej dodać mus truskawkowy i delikatnie wymieszać,krem truskawkowy wyłożyć ma drugi pasek,przykryć trzecim paskiem i ponownie wstawić w chłodne miejsce.
  • 4. Wyjąć z lodówki schowaną wcześniej śmietanę,dodać płynną zimną czekoladę i krótko zmiksować,krem czekoladowy wyłożyć na wierzch ciasta.
    Udekorować startą białą czekoladą,truskawkami oraz bezikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować