Truskawkowo-budyniowa tarta

0 (0 ocen)

Truskawki, budyń, galaretka- czego chcieć więcej? Szybko i tanio:).

Składniki:

  • Średnica 28 cm

    Ciasto:
    - 20 g mąki,
    - ½ kostki masła,
    - 1 jajko,
    - 2,5 łyżki cukru,
    - 0,2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 3 budynie waniliowe,
    - Cukier do smaku
    Dodatkowo:
    • 16-20 truskawek,
    • 0,5 galaretki truskawkowej,
    • Melisa do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Galaretki

Truskawkowo-budyniowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na przygotowaną tarte. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 25 minut (180°C). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i wylewamy na nie budyń.
  • 2. BUDYŃ:
    Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozrabiamy budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Słodzimy do smaku ( 2-3 łyżki). Lekko przestudzony budyń wylewamy na tarte.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawiamy do ostudzenia.

    Na letni jeszcze budyń wykładamy truskawki. Wcześniej przekrawamy je na połówki.
    Odstawiamy całość do całkowitego ostygnięcia budyniu. Gdy budyń jest już zimny przestrzeń między truskawkami wypełniamy tężejącą galaretką.
    Tarte odstawiamy do zastygnięcia galaretki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować