Truskawkowiec z galaretką

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z truskawkami i galaretką.

  • 60 min

Składniki:

  • -2 szklanki cukru
    -5 jajek
    -2,5 szklanki mąki
    -30 dag masła ekstra
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -1 budyń śmietankowy
    -1/2 l mleka
    -1 kg truskawek
    -2 galaretki pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 20 dag masła rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na spód blachy, następnie na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne. Pieczemy w temp. 180*C 30 minut. Po upieczeniu studzimy. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Pozostałe masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksujemy. Na cieście układamy truskawki przekrojone na pół, następnie na truskawki wykładamy masę budyniową. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować