Truskawkowiec na biszkoptach

4 (1 ocen)

Pyszny lekki i mocno truskawkowy deser, dzieci go uwielbiają!

Składniki:

  • 20 biszkoptów
    500 g twarożku sernikowego
    500g truskawek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki truskawkowe
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowiec na biszkoptach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki. Kilka pokroić w ćwiartki i odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Dodać twarożek i zmiksować. W 200ml wrzątku rozpuścić galaretkę truskawkową i żelatynę. Gdy galaretka będzie już letnia, wlać do masy truskawkowo-serowej i zmiksować.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ułożyć biszkopciki. Wylać powoli trochę masy, tak aby lekko przykryć biszkopty. Wstawić do lodówki aby zastygło (zabieg ten ma na celu zapobiec wypłynięciu biszkoptów na wierzch).

    Potem wylać resztę masy, posypać odłożonymi truskawkami. Lekko wcisnąć. Wstawić do lodówki aż dobrze stężeje.

    Przygotować ostatnią galaretkę w 400 ml wody. gdy zacznie tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować