Truskawkowiec

5 (178 ocen)

Puszysty biszkopt z truskawkami zatopionymi w pysznej maślano - serowej masie z dodatkiem tartej czekolady

Składniki:

  • BISZKOPT:
    9 jaj
    9 łyżek mąki
    9 łyżek cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA :
    10 żółtek
    0,5 kg masła ewentualnie margaryny
    2 litry mleka
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18 %
    12 łyżek cukru pudru
    1,5 łyżeczki wanilii w płynie ewentualnie 2 cukry waniliowe
    5 dkg czekolady mlecznej lub deserowej
    1 kg truskawek
    DODATKOWO:
    200 ml śmietany 30 %
    Opakowanie śnieżki w proszku
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić biszkopt .
    Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 części .
  • 2. MASA :
    Do śmietany dodać żółtka , dobrze rozmieszać .
    Mleko, wanilię zagotować wlać śmietanę z żółtkami mieszając zagotować. Całość odstawić na około pół godziny , następnie przecedzić przez bardzo gęste sitko albo gazę , odstawić na kilka godzin lub na noc .
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch ucierają dodawać powstały ser startą na tarce jarzynowej czekoladę .
  • 3. PRZEŁOŻENIE PLACKA :
    Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę ,powciskać oczyszczone truskawki , przykryć drugą częścią biszkoptu , śmietanę 30 % ubić ze śnieżką , posmarować biszkopt posypać czekoladową posypką lub startą czekoladą .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować