Truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ciasto owocowe inaczej czyli zimowo :):)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    - 6 jaj
    - 1 szkl cukru
    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżki maki kartoflanej
    - 1łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta amoniaku
    - szczypta soli


    krem
    - 2 budynie śmietankowe
    - 0,80 l mleka
    - 0,5 margaryny
    - 1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
    - 8 łyżek cukru

    - 2 op herbatników szklonych


    wkładka truskawkowa
    -ok 0,70 l miksowanych truskawek (mrożonych)
    -2 galaretki truskawkowe
    - 1 szkl gorącej wody


    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; oddzielic żółtka od białek , białka z szczypta soli ubic na piane dodając powoli cukier , obydwie mąki wymieszac z proszkiem i amoniakiem i delikatnie połaczyc z piana -piec ok 25 min w temp 180 stopni - sprawdzic patyczkiem
    wystudzone ciasto przekroic na pół

    budynie ugotowac z cukrem na mleku dosypac kawe , margaryne pokroic w kostke i wmieszac w gorący budyn aż sie rozpuśći , , gorące wyłożyc na jeden biszkopt na budyn poukładac herbatniki

    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie a nastepnie wlac do truskawek , gdy zaczną teżec wyłożyc na herbatniki i przykryc- 2 biszkoptem , schłodzic w lodówce
    posypac cukrem pudrem lub polac polewą

Porady

truskawki można zastąpic innymi owocami np. malinami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować