Truskawkowiec Pati

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 55 min
  • Dla 8 osób

Pyszne ciasto z truskawkami zachwyci każdego. Jego wielką zaletą jest to, że jest lekkie, nie wspominając o pysznych truskawkach, w sam raz na ciepłe dni.

  • 55 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt ( upiec takie dwa)
    - 4 jajka
    - 9 łyżek cukru
    - 9 łyżek oleju
    - 9 łyżek mąki pszennej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka:
    - 500 g śmietany 36%
    - 1 galaretka o smaku truskawkowym
    - 100 g truskawek
    Masa śmietanowa:
    - 150 g truskawek
    - 100 g śmietany 36%
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 śmietanfix
    - odrobinka czerwonego barwnika w proszku

Truskawkowiec pati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowiec 1. Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać resztę składników. Dużą prostokątną formę, lekko wysmarować masłem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto przez około 25 minut. Ostudzić.Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, następnie dodać, cały czas mieszając ostudzoną galaretkę.Pod koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki.Piankę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować.
  • Truskawkowiec 2. Przykryć drugim biszkoptem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietanfix i barwnik. Taką masą pokryć wierzch i boki ciasta. Równomiernie rozłożyć pokrojone w plastry truskawki.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy