Pyszny torcik o intensywnie truskawkowym smaku. Zarówno ciasto jak i krem zawierają sporą ilość tych owoców. Aromat, jaki wydziela się podczas pieczenia, pobudza zmysły i kusi zapachem truskawek i wanilii.
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
3/4-1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
3 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szkl zmiksowanych truskawek
1,5 szkl pokrojonych w kostkę truskawek
2 łyżki mąki
Krem:
250 g masła lub margaryny
1 szkl cukru pudru
1/2 szkl zmiksowanych truskawek
1,5 łyżki soku z cytryny
Truskawkowe zapomnienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę musimy przesiać z proszkiem i solą.
2.W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, i wlewamy zmiksowane truskawki. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy powoli pianę z białek. Na koniec mieszamy pokrojone truskawki z mąką i ostrożnie łączymy z ciastem.
3.Możemy je upiec na dwa sposoby. Wlewamy całość do tortownicy (21 cm) i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach lub rozlewamy w dwie i pieczemy 35-40 minut do "suchego patyczka". Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
4.Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkie masło. Ucieramy je stopniowo dodając cukier puder, aż będzie białe i puszyste. Z powstałej masy odkładamy około 1/3 i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Do pozostałej dodajemy sok z cytryny.
5.Jeśli ciasto było pieczone w jednej formie, dzielimy je na dwie części. Przekładamy kremem truskawkowym. Całość smarujemy białym kremem. Dekorujemy dowolnymi dodatkami.
Komentarze