Truskawkowe ciasto z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka. Mąki przesiej z proszkiem. Stopniowo dodawaj do ubitych jajek i delikatnie mieszaj. Wyłóż do formy( 24x24) wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min. w temp. 170 st.
2.Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i rozmieszaj. Następnie rozpuść w gorącym mleku. Pozostaw do przestygnięcia. Gdy zacznie tężeć połącz z serkami homo.
Wyłóż na biszkopt połowę masy serowej. Poukładaj równomiernie ptasie mleczko. Odstaw na chwilę do lodówki. Po czym przykryj drugą częścią masy. Schłódź.
3.Galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku. Truskawki obierz i opłucz. Pokrój na mniejsze części i poukładaj na masie serowej. Na wierzch wylej tężejącą galaretkę.
Komentarze