Truskawkowe torciki w tartaletkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche spody: Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać na kształt foremek. Wyklejać ciastem natłuszczone i obsypane kaszką manną foremki do tataletek. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć ryżem lub fasolą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia.
2.Biszkopt: Białka ubić w wodą na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, cukier i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24x35cm Piec w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut.
3.Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i lekko przestudzić. Truskawki drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i lekko zmiksować. Dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie do kremu wmiksować żelatynę. Blaszkę o wymiarach ok. 24x35cm wyłożyć folią spożywczą. 1/3 masy odłożyć i wymieszać z truskawkami, wylać na przygotowaną blaszkę. Następnie wylać pozostały krem i delikatnie wyrównać. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
4.Mus z mango: Mango pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować na małym ogniu aż mango zmięknie. Następnie zmiksować na gładki mus, wystudzić.
5.Ganache: Śmietankę podgrzać w małym garnuszku. Dodać połamaną w kostkę białą czekoladę, dobrze wymieszać.
6.Polewa truskawkowa: Truskawki zmiksować w garnuszku na gładki mus. Podgrzać na małym ogniu. Dodać białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
7.Nasączenie: Wszystkie składniki podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia cukru.
8.Złożenie tartaletek: Szklanką wielkości foremek do tartaletek wyciąć krążki z biszkoptu. Schłodzony krem wyjąć z blachy, ściągnąć folię. Nożem wycinać krążki wielkości biszkoptów.
Kruche spody za pomocą silikonowego pędzelka pokryć cienką warstwą ganache z białej czekolady. Schłodzić przez chwilę. Następnie wyłożyć po 1-2 łyżeczki musu z mango. Biszkopty namaczać z dwóch stron i układać na tartaletkach. Następnie pokryć biszkopt warstwą ganache. Na końcu wyłożyć krążki kremu. Całość pokryć cienką warstwą polewy truskawkowej. Udekorować owocami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.
Komentarze