Truskawkowe torciki w tartaletkach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Wspaniałe tartaletki. Wymagają wiele czasu, ale efekt końcowy jest rewelacyjny.Polecam!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto (na 12-14 tartaletek o średnicy 8cm)

    600g mąki pszennej
    400g masła
    200g cukru pudru
    2 żółtka

    Biszkopt:

    4 jajka
    160g mąki
    130g cukru
    4 łyżki wody

    Krem:

    500ml śmietanki 30%
    500ml jogurtu naturalnego
    6 łyżeczek żelatyny
    100-200g truskawek
    cukier puder (3-4 łyżki)
    1 łyżka ekstraktu z wanilii

    Mus z mango:

    1 nieduże, dojrzałe mango
    6 łyżeczek cukru (lub mniej)
    1/4 szklanki wody

    Ganache z białej czekolady:

    100g białej czekolady
    50ml śmietanki 30%

    Polewa truskawkowa:

    200g truskawek
    100g białej czekolady

    Do nasączenia biszkoptu:

    3/4 szklanki wody
    sok z pół limonki
    4 łyżeczki cukru






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowe torciki w tartaletkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche spody: Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać na kształt foremek. Wyklejać ciastem natłuszczone i obsypane kaszką manną foremki do tataletek. Ciasto przykryć pergaminem i obciążyć ryżem lub fasolą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze ok. 10 minut do zrumienienia.
  • 2. Biszkopt: Białka ubić w wodą na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka, cukier i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24x35cm Piec w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut.
  • 3. Krem: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i lekko przestudzić. Truskawki drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i lekko zmiksować. Dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie do kremu wmiksować żelatynę. Blaszkę o wymiarach ok. 24x35cm wyłożyć folią spożywczą. 1/3 masy odłożyć i wymieszać z truskawkami, wylać na przygotowaną blaszkę. Następnie wylać pozostały krem i delikatnie wyrównać. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  • 4. Mus z mango: Mango pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i wodę. Gotować na małym ogniu aż mango zmięknie. Następnie zmiksować na gładki mus, wystudzić.
  • 5. Ganache: Śmietankę podgrzać w małym garnuszku. Dodać połamaną w kostkę białą czekoladę, dobrze wymieszać.
  • 6. Polewa truskawkowa: Truskawki zmiksować w garnuszku na gładki mus. Podgrzać na małym ogniu. Dodać białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.
  • 7. Nasączenie: Wszystkie składniki podgrzać w małym garnuszku do rozpuszczenia cukru.
  • 8. Złożenie tartaletek: Szklanką wielkości foremek do tartaletek wyciąć krążki z biszkoptu. Schłodzony krem wyjąć z blachy, ściągnąć folię. Nożem wycinać krążki wielkości biszkoptów.

    Kruche spody za pomocą silikonowego pędzelka pokryć cienką warstwą ganache z białej czekolady. Schłodzić przez chwilę. Następnie wyłożyć po 1-2 łyżeczki musu z mango. Biszkopty namaczać z dwóch stron i układać na tartaletkach. Następnie pokryć biszkopt warstwą ganache. Na końcu wyłożyć krążki kremu. Całość pokryć cienką warstwą polewy truskawkowej. Udekorować owocami. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mango Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować