TRUSKAWKOWE TIRAMISU

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten deser przygotowałam z okazji urodzin młodszej siostry, która uwielbia truskawki.

  • 30 min

Składniki:

  • - 200g śmietany 30%;
    - 250g mascarpone;
    - ½ szklanki mleka;
    - 2 żółtka;
    - 2 łyżki cukru;
    - Opakowanie biszkoptów;
    - 250dkg truskawek;

Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubić i odstawić do lodówki. W tym czasie żółtka wymieszać z cukrem nad gotującą się wodą w małym garnuszku, tak by cukier się rozpuścił;
  • 2. Przestygnięte żółtka zmiksować z mascarpone. Dalej, delikatnie mieszając, dodać ubitą śmietanę i później truskawki, wcześniej pokrojone na cztery (kilka truskawek można odłożyć do dekoracji);
  • 3. Biszkopty moczyć w mleku i układać na przemian z masą. Udekorować truskawkami. Podawać po schłodzeniu.

Porady

Można użyć cukru pudru zamiast kryształu, wtedy szybciej się rozpuści w żółtkach

Komentarze

Podobne przepisy