Truskawkowe szaszłyki

0 (0 ocen)

To szybki, owocowy deser, a także doskonała przekąska dla "zapracowanych zakochanych"

Składniki:

  • Składniki, 9 sztuk:
    • 120 ml śmietanki 30 %,
    • 0,5-1 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • Około 45 truskawek mniej więcej tej samej wielkości,
    • 3 kostki czekolady deserowej do dekoracji,
    • Listki melisy do dekoracji,
    • 9 patyczków na szaszłyki

Truskawkowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, osuszamy i obieramy z szypułek. Nabijamy po 5 na każdy z patyczków.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dokładamy cukier do smaku, a następnie żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę przekładamy np. do worka cukierniczego, szprycy. Tężejącą wyciskamy wzdłuż truskawkowych szaszłyków tworząc wężyk. Całość posypujemy startą czekoladą.
    Odstawiamy na około 5-10 minut do chłodu, by śmietanka dobrze zastygła. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.

Porady

Aby szybciej wykonać ten deser możemy użyć gotowej bitej śmietany lub całkowicie ją pominąć. Wówczas truskawki delikatnie polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy