Truskawkowe sushi

5 (1 ocen)

  • 30 min

Truskawkowe sushi to niezwykle oryginalna forma podania naleśników z serem z dodatkiem truskawek. Bardzo fajny pomysł na przekonanie do jedzenia każdego niejadka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 szklanka wody gazowanej
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    4 łyżki kakao
    szczypta soli
    olej do wysmarowania patelni

    Farsz:

    500g serka śmietankowego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    100g jogurtu naturalnego
    1 żółtko
    1 łyżeczka cynamonu
    500g truskawek
    100g startej mlecznej czekolady

Truskawkowe sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie wymienione składniki wymieszać za pomocą miksera do płynnej naleśnikowej konsystencji. Smażyć na rozgrzanej patelni.
  • 2. Farsz:
    Serek wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, jogurtem naturalnym, żółtkiem i cynamonem.
  • 3. Truskawki pokroić w drobną kostkę.
  • 4. Całą powierzchnię każdego naleśnika posmarować farszem a następnie ułożyć truskawki. Zwinąć w rulon i odciąć nierówne końce.
    Pozostałą część naleśnika pokroić w około 5cm kawałki.
  • 5. Naleśniki podawać ułożone pionowo na talerzu i posypane startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy