Truskawkowe ptasie mleczko

4.99 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto jest lekkie, idealne na letnie popołudnie przy kawie z rodziną lub przyjaciółmi. Polecam zwłaszcza w czasie sezonu truskawkowego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Biszkopt:
    - 6 jajek,
    - 1,5 szklanka mąki,
    - 1 kopiata szklanka cukru,
    - 6 łyżek oleju,
    - 1 łyżka octu,
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretka z truskawkami:
    - 2 galaretki truskawkowe,
    - 1 litr wody,
    - 1 łyżeczka żelatyny

    - Owoce (truskawki)

    Truskawkowa pianka:
    - 0,5 litry śmietanki 36%,
    - 2 galaretki truskawkowe,
    - 0,5 łyżeczki żelatyny,
    - 1,5 szklanki wody.

Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Truskawkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, a później stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i olej i ocet. Pieczemy około 20 min w 180°.

    Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę.
  • 2. Galaretka: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i żelatynę. Studzimy.
  • 3. Truskawkowa pianka: Galaretkę oraz żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
    Ubijamy schłodzoną śmietankę, dodajemy do niej przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszy biszkopt wylewamy galaretkę, wrzucamy owoce do niej. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na to dajemy piankę truskawkową. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.

Porady

To ciasto można wykonać z różnymi owocami. Jeśli robimy np. z winogronem zielonym, używamy galaretek zielonych, a jeśli robimy z brzoskwiniami to pomarańczowych galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować