Ciasto Truskawkowe Pole z pianką i galaretką

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz.

Sezon truskawkowy trwa, a u mnie jak zwykle nietypowe skojarzenia :))Zespół "Lady pank" w 1986 nagrał piosenkę "Marchewkowe pole", ja takiego nie posiadam, ale mam małe truskawkowe :) To skojarzenie przyczyniło się do powstania tego prostego w wykonaniu ciacha :))

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oliwy
    4 łyżki letniej wody przegotowanej

    Mus truskawkowy:
    80 dkg świeżych truskawek (może być nawet 1kg)
    3 galaretki truskawkowe
    3 łyżeczki żelatyny

    Pozostałe składniki:
    Gotowy „Sernik na zimno Dr. Oetkera”
    mleko
    Zielony Barwnik spożywczy w żelu Dr. Oetkera
    2 galaretki truskawkowe
    płatki migdała
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Ciasto truskawkowe pole z pianką i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy w gorącej wodzie dwa opakowania galaretki truskawkowej, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ta galaretka posłuży nam do nasączenia ciasta, a jej resztę ale już niemal stężałą wylejemy na wierzch ciasta.
  • 2. Wcześniej również przygotowujemy "mus truskawkowy", aby szybciej wystygł i tężał.
    Truskawki opłukać, odszypułkować, a następnie zmiksować blenderem, aby powstała jednolita konsystencją. Tak zmiksowane przelać do garnka i podgrzewać, ale nie gotować. Odlewamy pół szklanki gorącego musu i do tej szklanki wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny, mieszamy energicznie tak by żelatyna dobrze się rozpuściła. Następnie wlewamy żelatynę do garnka i dodajemy jeszcze 3 sypkie galaretki truskawkowe, cały czas energicznie mieszamy, jeszcze chwile podgrzewamy i odstawiamy do tężenia. Gdy mus zacznie tężeć będziemy go wykładać na warstwę sernikową.
  • 3. Wreszcie pieczemy biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę (30x25) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy, ścinamy nożem wierzchnią warstwę i nasączamy wystudzona ale nie stężałą galaretka truskawkową.
  • 4. Masę sernikową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ja zamiast 600 ml mleka dodaje 500 ml aby był bardziej zwarty :) Do przygotowanej masy sernikowej wciskamy pół tubki zielonego barwnika i jeszcze chwile miksujemy by barwnik dobrze połączył się z masą. Gotowa masę serową wykładamy na nasączony biszkopt. Potem kolejno wykładamy średnio stężały mus truskawkowy i na koniec, na wierzch wylewamy resztę prawie stężałej galaretki, która została nam z nasączania . Wierzch dekorujemy płatkami migdała. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego :))

Porady

Aby mus szybciej tężał, po całkowitym wystudzeniu wstawiamy go do lodówki z garnkiem lub przelać do miski i wstawić, według uznania w czym komu wygodnie :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować