Truskawkowe malpuri

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Karolina Wrotkowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 2.25 szklanki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - jogurt naturalny: 5 szklanek
    - olej do smażenia: 1 litr
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - truskawki: 0.75 kilograma
    - cukier: 0.75 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe malpuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawkowe malpuri 1. Truskawki myjemy, osuszamy,
    usuwamy szypułki. Kilka
    owoców odkładamy, resztę kroimy
    w ćwiartki. Mąkę mieszamy
    z cukrem pudrem. Na wierzch
    wysypujemy proszek do pieczenia i polewamy
    sokiem z cytryny
    (powinien się spienić). Następnie wlewamy
    1 i 1/4 szklanki wody,
    dodajemy 2 łyżki jogurtu
    i miksujemy (ciasto ma być gęste i przylegać
    do łyżki). Odstawiamy na
    15 minut.
  • Truskawkowe malpuri 2. Sos: połowę owoców rozgniatamy,
    dodajemy cukier,
    jogurt i miksujemy. Wsypujemy
    resztę owoców. Delikatnie mieszmy i schładzamy.
  • Truskawkowe malpuri 3. W garnku o grubym dnie
    rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy
    porcje ciasta (wielkości
    orzecha włoskiego) i za pomocą
    drugiej łyżki wkładamy do oleju.
    Kulki smażymy ok. 8 minut na
    małym ogniu. Osączamy, przekładamy do salaterki i zalewamy
    3/4 sosu truskawkowego. Odstawiamy
    na 15 minut. Podajemy
    od razu, polane resztą sosu
    i udekorowane truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować