Truskawkowe malpuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy,
usuwamy szypułki. Kilka
owoców odkładamy, resztę kroimy
w ćwiartki. Mąkę mieszamy
z cukrem pudrem. Na wierzch
wysypujemy proszek do pieczenia i polewamy
sokiem z cytryny
(powinien się spienić). Następnie wlewamy
1 i 1/4 szklanki wody,
dodajemy 2 łyżki jogurtu
i miksujemy (ciasto ma być gęste i przylegać
do łyżki). Odstawiamy na
15 minut.
2.Sos: połowę owoców rozgniatamy,
dodajemy cukier,
jogurt i miksujemy. Wsypujemy
resztę owoców. Delikatnie mieszmy i schładzamy.
3.W garnku o grubym dnie
rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy
porcje ciasta (wielkości
orzecha włoskiego) i za pomocą
drugiej łyżki wkładamy do oleju.
Kulki smażymy ok. 8 minut na
małym ogniu. Osączamy, przekładamy do salaterki i zalewamy
3/4 sosu truskawkowego. Odstawiamy
na 15 minut. Podajemy
od razu, polane resztą sosu
i udekorowane truskawkami.
Komentarze