Warto te lody przygotować dla radości, jaką sprawimy każdemu dziecku podając je. Nie mają w składzie niczego, czego nie chcielibyśmy, aby jadły nasze maluchy.
Truskawkowe lody warstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć. Pół kilograma truskawek przełożyć do dzbanka blendera, bardzo dokładnie zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru i sokiem z cytryny. Gotowy mus wstawić do lodówki.
2.Pozostałe 100 g truskawek drobno pokroić. Na drobnych oczkach tarki zetrzeć czekoladę.
3.Bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
4.Z przygotowanego wcześniej musu truskawkowego odlać ½ szklanki i ponownie włożyć do lodówki.
5.Pozostały mus wymieszać z połową masy śmietanowo – czekoladowej, dodać wcześniej drobno pokrojone truskawki i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do foremek na lody i wstawić do zamrażarki.
6.Drugą połowę masy śmietanowo-czekoladowej schować do lodówki.
7.Gdy pierwsza warstwa lodów będzie zamarznięta, należy rozlać do foremek mus truskawkowy. Włożyć patyczki w lody i wstawić do zamrażarki.
8.Gdy druga warstwa lodów zamarznie rozlać pozostałą masę śmietanowo-czekoladową i ponownie wstawić do zamrażarki.
9.*jeśli nie mamy foremek do lodów, możemy użyć plastikowych pojemników po jogurtach lub serkach, albo zamrozić w jednym dużym pojemniku.
**czas przygotowania nie uwzględnia czasu przeznaczonego na zamrażanie.
Komentarze