Truskawkowe lody jogurtowe z nutką lawendy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

upały trwają, co powiecie na pyszne,zdrowe własnoręcznie wykonane truskawkowe lody? Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 3 szklanki wyszypułkowanych truskawek
    ½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)
    1 kwiatek świeżej lawendy (opcjonalnie, ale lawenda daje nieziemski aromat )
    1 duży grecki jogurt
    1/6 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe lody jogurtowe z nutką lawendy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1/6 szklanki wody i wrzucamy do niej kwiat lawendy, przykrywamy i gotujemy wodę około 2 minut. Po tym czasie dokładamy umyte ,pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż nasze truskawki zmiękną. Kiedy truskawka zacznie się rozpadać w garnku, truskawki wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
    Przestudzone truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pesteczek i zyskać gładki sos.
    Przetarte truskawki miksujemy z naszym jogurtem i całość przelewamy do plastikowego zamykanego pojemnika i wkładamy masę do zamrażarki. Naszą masę staramy się mieszać średnio co 30 minut, dzięki temu lody będą gładkie i lekkie. W zależności od mocy chłodzącej zamrażarki na lody trzeba poczekać mniej więcej 5 godzin

Porady

Jedna uwaga, lody robione w domu nie mają zagęstników ani innych dodatków dlatego po nałożeniu szybciej się topią, ale w smaku nie odbiegają od tych sklepowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Lawenda Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować