Truskawkowe desery tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki przekładamy do rondla zasypujemy cukrem,podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż truskawki puszczą sok.Zdejmujemy z ognia, miksujemy za pomocą blendera .Zagotowujemy,zdejmujemy z ognia,wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki ,zalewamy gorąca wodą ,dodajemy cukier i mieszamy.Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto.Śmietanę ubijamy na sztywno,ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone,dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem,dokładnie miksujemy.Masę przekładamy do worka cukierniczego.
3.Biszkopty maczamy w zimnej kawie,układamy na 4 małych talerzykach po 3 biszkopty obok siebie.Na biszkopty wykładamy warstwę masy śmietanowej,wyciskając małe kleksy obok siebie.Na masę wykładamy warstwę tężejących truskawek.Przykrywamy biszkoptami i wykładamy pozostałą masę śmietanową.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy desery.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze