Truskawkowe desery tiramisu

0 (0 ocen)

Pyszny Włoski deser z truskawkami.

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

    0,5 kilograma truskawek-mogą być mrożone

    4 łyżki cukru

    1 galaretka truskawkowa

    1 serek mascarpone

    250 ml. Śmietany 30%

    4 łyżeczki cukru pudru

    2 śmietan-fixy

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Poncz:

    1 szklanka gorącej wody

    2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy

    1 łyżeczka cukru

    50 ml.amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowe desery tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przekładamy do rondla zasypujemy cukrem,podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż truskawki puszczą sok.Zdejmujemy z ognia, miksujemy za pomocą blendera .Zagotowujemy,zdejmujemy z ognia,wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 2. Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki ,zalewamy gorąca wodą ,dodajemy cukier i mieszamy.Do ostudzonej kawy dodajemy amaretto.Śmietanę ubijamy na sztywno,ubijając dodajemy po łyżce serka mascarpone,dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem,dokładnie miksujemy.Masę przekładamy do worka cukierniczego.
  • 3. Biszkopty maczamy w zimnej kawie,układamy na 4 małych talerzykach po 3 biszkopty obok siebie.Na biszkopty wykładamy warstwę masy śmietanowej,wyciskając małe kleksy obok siebie.Na masę wykładamy warstwę tężejących truskawek.Przykrywamy biszkoptami i wykładamy pozostałą masę śmietanową.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy desery.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kawa Mascarpone Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować