Truskawkowe ciasto z painką jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż do rozpuszczenia, kolejno dodać żółtka i miksować do połączenia. Mąki przesiać i porcjami dodawać do piany , delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25 min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C.
Po upieczeniu odstawić do ostudzenia
2.Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać 70 ml wody i odstawić na około 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić ja na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia, jednak nie gotować. Zdjąć z palnika i dodać do ciepłego jogurtu. Dokładnie wymieszać. Masę przestudzić i wymieszać z pozostałym jogurtem. Śmietanę kremówkę przelać do miski, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia.
3.Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc na siebie.
Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała.
Ciasto podajemy schłodzone.
Komentarze