Truskawkowe ciasto z painką jogurtową

0 (0 ocen)

Swietny na upalne dni, najlepiej smakuje schłodzone.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;


    5 jajek
    10 dag cukru
    10 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    odrobina soli

    Mus jogurtowy;


    500 ml śmietany kremówki ( 30 lub 36%)
    500 ml jogurtu greckiego
    10 dag cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl. wody ( ok 70 ml)

    Dodatkowo;


    1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz)
    1 szkl. dżemu truskawkowego
    2 galaretki truskawkowe
    40 dag truskawek pokrojonych w plasterki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowe ciasto z painką jogurtową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać aż do rozpuszczenia, kolejno dodać żółtka i miksować do połączenia. Mąki przesiać i porcjami dodawać do piany , delikatnie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto na nią i piec około 25 min lub do tzw. suchego patyczka w temp. 170C.
    Po upieczeniu odstawić do ostudzenia
  • 2. Połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając zdjąć z palnika.
    Żelatynę zalać 70 ml wody i odstawić na około 10 min do napęcznienia. Po tym czasie postawić ja na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia, jednak nie gotować. Zdjąć z palnika i dodać do ciepłego jogurtu. Dokładnie wymieszać. Masę przestudzić i wymieszać z pozostałym jogurtem. Śmietanę kremówkę przelać do miski, dodać cukier i ubijać na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia.
  • 3. Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek, jeden obok drugiego lekko zachodząc na siebie.
    Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki. Równo rozprowadzamy i wkładamy do lodówki aby stężała.
    Ciasto podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować