Truskawkowe ciasto z malinowo-różaną polewą

0 (0 ocen)

Piekąc moje ulubione jogurtowe ciasto chciałam je jakoś urozmaicić. Miałam jeszcze kilka malin więc pomyślałam, że spróbuję do ciasta zrobić sos. To był strzał w dziesiątkę!

Składniki:

  • 300 g mąki
    170 g margaryny
    120 g cukru
    4 jajka
    130 g jogurtu naturalnego
    łyżeczka proszku do pieczenia

    truskawki

    sos malinowo-różany:

    pół szklanki malin
    3 łyżki cukru różanego
    łyżka syropu malinowo-różanego

Truskawkowe ciasto z malinowo-różaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).

    Na wierzchu układamy truskawki.

    Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Truskawkowe ciasto z malinowo-rożaną polewą 2. Składniki na sos miksujemy ze sobą.

    Podajemy go z upieczonym ciastem.

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy