Nigdy nie przepadałam za drożdżowym ciastem, do czasu gdy upiekłam te piękne waniliowo-truskawkowe różyczki. Brioche to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe. Świetnie prezentuje się jako prezent.
2 min
Składniki:
-350 g mąki tortowej
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 140 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
Dodatkowo: mleko - delikatnie posłodzone, by posmarować brioche.
Truskawkowe brioche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozczyn: Rozkruszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 min.
2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, sól i żółtka. Teraz kolej na rozczyn. Wszystko ugniatamy, gdy zaczyna być ciężko dodajemy po troszce miękkiego masła. Gdy wszystko zlepi się w jedną całość wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Zajmuje to ok.10 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. by podwoiło swą objętość.
3. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkujemy na ok. 3-4 mm. Wykrawamy koła szklanką o średnicy 8cm. Grupujemy je po 3 i sklejamy samymi rogami, tak by tworzyły jakby 3 górne koła olimpijskie. Każdy zestaw smarujemy dżemem i rolujemy zaczynając od pierwszego w zestawie. Powstałe ruloniki przekrawamy na pół . Gotowe różyczki układamy na wysmarowanej masłem małej tortownicy blisko siebie lecz nie za ciasno - ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Gdy wypelnimy tortownicę całość znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 30-40min.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Przed wstawieniem brioszki do piekarnika smarujemy ją słodkim mlekiem. Pieczemy ok. 20-30 minut.
Komentarze