Truskawkowe brioche

0 (0 ocen)

  • 2 min

Nigdy nie przepadałam za drożdżowym ciastem, do czasu gdy upiekłam te piękne waniliowo-truskawkowe różyczki. Brioche to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe. Świetnie prezentuje się jako prezent.

  • 2 min

Składniki:

  • -350 g mąki tortowej
    - 80 g miękkiego masła
    - 2 żółtka
    - 140 ml letniego mleka
    - 3 łyżki cukru
    - opakowanie cukru waniliowego
    - 15 g świeżych drożdży
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego

    Dodatkowo: mleko - delikatnie posłodzone, by posmarować brioche.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowe brioche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brioche duże 1. 1. Rozczyn: Rozkruszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 10 min.

    2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, sól i żółtka. Teraz kolej na rozczyn. Wszystko ugniatamy, gdy zaczyna być ciężko dodajemy po troszce miękkiego masła. Gdy wszystko zlepi się w jedną całość wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Zajmuje to ok.10 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. by podwoiło swą objętość.

    3. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkujemy na ok. 3-4 mm. Wykrawamy koła szklanką o średnicy 8cm. Grupujemy je po 3 i sklejamy samymi rogami, tak by tworzyły jakby 3 górne koła olimpijskie. Każdy zestaw smarujemy dżemem i rolujemy zaczynając od pierwszego w zestawie. Powstałe ruloniki przekrawamy na pół . Gotowe różyczki układamy na wysmarowanej masłem małej tortownicy blisko siebie lecz nie za ciasno - ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Gdy wypelnimy tortownicę całość znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 30-40min.

    4. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Przed wstawieniem brioszki do piekarnika smarujemy ją słodkim mlekiem. Pieczemy ok. 20-30 minut.

Porady

Możemy użyć dowolnego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować