Truskawkowa zebra z budyniem

4.5 (159 ocen)

  • 10 min

Soczyste owoce, aksamitny krem budyniowy i wesołe ciasto w paski - w sam raz na weekendowy deser.

  • 10 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    CIASTO:
    300 g masła
    1 cukier waniliowy
    200 g cukru pudru
    5 jajek
    300 g mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    150 ml mleka
    20 g kakao
    200 g truskawek

    KREM:
    300 ml mleka
    80 g cukru
    100 g masła
    1 budyń truskawkowy bez cukru

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Truskawkowa zebra z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: masło utrzeć z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko - wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Podzielić na dwie części i do jednej połowy ciasta dodać kakao. Na prostokątną blachę wyłożoną papierem nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne. Na ciemne miejsca wykładać połówki truskawek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 min.
  • 2. KREM: masło utrzeć z cukrem, budyń zagotować i po wystudzeniu utrzeć z masłem na puszysty krem.
  • 3. Krem budyniowy wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować