Truskawkowa układanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kokosowy:
Białka ubić z solą dodając cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej. Mieszając dodać wiórki kokosowe i na koniec olej. Wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 -17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
2.Biszkopt jasny:
Białka ubijać z solą, dodać cukier i ciągle ubijając dodać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
3.Biszkopt ciemny:
Białka ubić z solą, dodać cukier i ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przekroić.
4.Masa truskawkowa:
Truskawki z cukrem zagotować, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić.
5.Masa śmietanowa:
Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody i schłodzić.
Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę i zmiksować.
6.Przełożenie ciasta:
Na biszkopt kokosowy wyłożyć tężejącą masę truskawkową, przykryć połową ciemnego biszkopta.Wyłożyć masę śmietanową i położyć jasny biszkopt, posmarować masą krówkową, przykryć drugą połową ciemnego biszkopta.
7.Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Ja posypałam odrobiną startej białej czekolady.
Porady
Ja użyłam truskawek mrożonych, ale w sezonie mogą być świeże.
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.
Komentarze