Truskawkowa układanka

4.99 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne słodko-winne ciasto truskawkowe

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kokosowy:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    2 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Masa truskawkowa:
    800 ml pogniecionych truskawek (u mnie z małym dodatkiem czarnych jagód)
    3 łyżki cukru
    3 galaretki truskawkowe

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 1/2 galaretki truskawkowej

    Dodatkowo:
    4 łyżki masy krówkowej

    Polewa:
    1/2 czekolady deserowej
    2 łyżki kremówki

    Forma: 24x36
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Truskawkowa układanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kokosowy:
    Białka ubić z solą dodając cukier, następnie dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do masy jajecznej. Mieszając dodać wiórki kokosowe i na koniec olej. Wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 -17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijać z solą, dodać cukier i ciągle ubijając dodać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec dodać olej. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 - 17 min w temp 170*C z termoobiegiem.
  • 3. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić z solą, dodać cukier i ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dodać olej, wymieszać i wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po schłodzeniu przekroić.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Truskawki z cukrem zagotować, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić.
  • 5. Masa śmietanowa:
    Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody i schłodzić.
    Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną galaretkę i zmiksować.
  • 6. Przełożenie ciasta:
    Na biszkopt kokosowy wyłożyć tężejącą masę truskawkową, przykryć połową ciemnego biszkopta.Wyłożyć masę śmietanową i położyć jasny biszkopt, posmarować masą krówkową, przykryć drugą połową ciemnego biszkopta.
  • 7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
    Ja posypałam odrobiną startej białej czekolady.

Porady

Ja użyłam truskawek mrożonych, ale w sezonie mogą być świeże. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa krówkowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Truskawkowa krówka

To może cię zainteresować