Truskawkowa pychotka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kupiłam piękne duże truskawki, postanowiłam zrobić ciasto jakiego jeszcze nie robiłam. Udało mi się zadziwić wszystkich, którzy go próbowali.Torcik był pyszny i pięknie wyglądał

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    cukier wanilinowy
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    2 galaretki żółte
    0,5 l śmietany 36%
    truskawki
    kilka biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truskawkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Dno formy 24 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec w 180 st. C 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika rzucić formę z ciastem na podłogę, ja podkładam koc. Biszkopt wystudzić, przekroić na 3 blaty. 1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić, wymieszać z galaretką. Zmiksować kilka truskawek, dodać do masy. Masę wyłożyć po równo na 2 blaty, przykryć 3 blatem. Wstawić do lodówki do stężenia. Drugą masę przygotować tak, jak pierwszą, nie dodawać truskawek. Masą lekko tężejącą rozsmarować górę i boki tortu. Udekorować truskawkami i biszkoptami. Rozpuścić w szklance gorącej wody trzecią galaretkę, wylać na truskawki ułożone na górze tortu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować