Ciasto truskawkowa przyjemność

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie budyniu i truskawek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jaj
    1 szklanka mąki ( tortowej)
    0,75 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę budyniową:

    250 g margaryny
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 litr mleka
    3 jaja
    2 łyżki mąki zwykłej
    9 łyżek cukru

    Składniki na masę śmietanową:

    0,5 l śmietany tortowej (36 %)
    3 łyżki cukru pudru

    1 galaretka truskawkowa

    Dekoracja:

    2 galaretki truskawkowe
    500 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto truskawkowa przyjemność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.
    Masa budyniowa. Do 0,75l mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe jajka z mąką , 2 budyniami i resztą mleka - wlewamy do mleka z cukrem - robimy budyń. Do ostudzonej masy dajemy po łyżce do utartej margaryny. Całość dokładnie miksujemy.

    Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Jak będzie tężała dodajemy do ubitej śmietany z cukrem.

    Dekoracja. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, śmietankową, umyte tryskawki oraz tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować