Ciasto truskawkowa przyjemność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą. Pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni.
Masa budyniowa. Do 0,75l mleka dodajemy cukier i zagotowujemy. W osobnym naczyniu miksujemy 3 całe jajka z mąką , 2 budyniami i resztą mleka - wlewamy do mleka z cukrem - robimy budyń. Do ostudzonej masy dajemy po łyżce do utartej margaryny. Całość dokładnie miksujemy.
Masa śmietanowa. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl gorącej wody. Jak będzie tężała dodajemy do ubitej śmietany z cukrem.
Dekoracja. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, śmietankową, umyte tryskawki oraz tężejącą galaretkę.
Komentarze