Truskawkowa pianka

5 (190 ocen)

  • 5 godz.

Miałam w planie wykonać deser truskawkowy z książki Makłowicza. Niestety zabrakło mi kremówki - zastąpiłam ją śnieżką i w ten sposób powstał ten wyjątkowy deser.

  • 5 godz.

Składniki:

  • pół kilograma truskawek,
    200ml mleka,
    1 op. śnieżki,
    trzy łyżki cukru pudru,
    kakao typu "Puchatek"
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Truskawkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Resztę miksujemy blenderem z dodatkiem cukru pudru.
  • 2. Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
  • 3. Gotową masę rozkładamy do salaterek, dekorujemy kakao i truskawkami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porady

Oryginalny przepis mówi, by zamiast śnieżki użyć śmietanki kremówki. Deser możemy udekorować miętą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować