Truskawkowa nalewka z miętą

4.48 (157 ocen)

  • 30 min

Idealna na zimowe wieczory

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    0,5 l spirytusu
    0,5 l wódki
    1 szkl wody
    0,5 kg cukru
    1 cytryna
    gałązka mięty
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Truskawkowa nalewka z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoja wsypać umyte i osuszone truskawki, przesypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Kilka razy dziennie wstrząsać słojem, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać kilka plasterków cytryny i miętę i zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie truskawki odcisnąć, a nalewkę przecedzić przez gazę, najlepiej kilka razy. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

W zależności od naszych preferencji i słodkości użytych truskawek, możemy regulować ilość cukru. Najlepiej jeśli odleżakuje minimum pół roku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować