Truskawkowa kopuła

0 (0 ocen)

Deser bardzo ładnie się prezentuje, dzieci go uwielbiają;)

Składniki:

  • 350g świeżych truskawek,
    2 budynie waniliowe,
    300ml mleka,
    200ml śmietany 12%,
    3 łyżki cukru pudru.

Truskawkowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa kopuła 1. Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki plasterki truskawek.
  • surowa kopuła2 2. Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki.
  • surowa kopuła3 3. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy