Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przesiać mąke,dodać margarynę i posiekać ją drobno nożem,dodać jajko,miód,puder i sodę - szybko zagnieść elastyczne ciasto,uformować kulę,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15min.
2. Piekarnik włączyć na 180C.Ciastem wyłożyć formę do tarty,ponakłuwać widelcem,można wyłożyć pergamin i obciążyć całym grochem,bo ciasto trocha rośnie,lecz nie jest to konieczne - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 - 25min.,na złoty kolor.
3. Upieczoną tartę ostudzić.Przygotować krem:
pozostawić 100ml mleka zimnego,pozostałe 200ml zagotować,dodać cukier kryształ,waniliowy i masło,gdy się rozpuszczą,wlać zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami,pszenną i ziemniaczaną - energicznie mieszając,by nie powstały grudki,zagotować.
4.Truskawki umyć,dokładnie osuszyć!(bo źle będzie się kleiła czekolada i białko).Białko jajka rozkłócić widelcem,aż powstanie lekka pianka.Do miseczek wsypywać osobno czekoladę białą,mleczną i czarna.Trzymając za szypułkę,zanurzać każdą truskawkę do połowy w białku,potem w czekoladzie.
5. Udekorowane truskawki wykładać na suchą deskę,te z czarną czekoladą robiłam tylko trzy sztuki,na środek,ale to według Waszych upodobań można modernizować.Pozostawić truskawki do wyschnięcia na 20mi.
6. Krem delikatnie ostudzić,gdy będzie jeszcze trocha gorący, wyłożyć na ciasto - schłodzić.
7. Na schłodzony krem wykładać kolejno truskawki,delikatnie wciskając,dawać szypułki w ten sposób,by nie zatapiały się w kremie,a przed zjedzeniem łatwo było je oczyścić - schłodzić tartę w lodówce i podawać.
SMACZNEGO!!!
Komentarze