Truskawkowa fantazja

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem owoce i warzywa mam z ogródka mamy.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    13 dag miękkiej margaryny
    żółtko
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szkl. cukru

    Oraz:
    30 dag truskawek
    mąka
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, margarynę i cukier. Zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kroimy na pół.
  • 3. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, aż lekko stężeje.
  • 4. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek
    o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Przekładamy do formy, dokładnie dociskamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 °C. Studzimy.
  • 5. Truskawki wykładamy na ciasto i zalewamy tężejącą galaretką. Tartę chłodzimy, aż galaretka stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować