Truskawkowa ballada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
*Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier i żółtka. Do ubitych białek przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , mieszamy . Tak przygotowaną masę wlewamy na blaszkę i pieczemy 25 min w 180s. Wystudzony biszkopt nasączamy szklanką wody wraz z kilkoma kroplami olejku waniliowego .
pozostałe
* Truskawki wkładamy do miski , rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem, do tak przygotowanych truskawek wlewamy galaretki rozpuszczone w 1,5 szkl wody, szybko miksujemy . Czekamy chwilę aż troszeczke stężeją i wylewamy je na wcześnie nasączony biszkopt , wstawiamy do lodówki .
Przygotowujemy masę karpatkową według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę , stopniowo dodajemy zimną masę karpatkową, miksujemy aż pozbędziemy się grudek . Wykładamy na truskawki .
Posypujemy startą czekoladą .
Pozostawiamy do słodzenia .
Komentarze