Truskawkowa ballada

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis inspirowany notatkami mamy .

  • 60 min

Składniki:

  • ^-biszkopt^-
    * 4 jajka
    * szklanka cukru
    * szklanka mąki
    * łyżeczka proszku do pieczenia

    ^-pozostałe^-
    * 1 kg MROŻONYCH truskawek
    * 3 galaretki truskawkowe
    * 1,5 szkl wrzącej wody
    * krem karpatkowy
    * kostka masła
    * 1 gorzka czekolada

Truskawkowa ballada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt
    *Białka oddzielamy od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę , następnie dodajemy cukier i żółtka. Do ubitych białek przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , mieszamy . Tak przygotowaną masę wlewamy na blaszkę i pieczemy 25 min w 180s. Wystudzony biszkopt nasączamy szklanką wody wraz z kilkoma kroplami olejku waniliowego .

    pozostałe
    * Truskawki wkładamy do miski , rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem, do tak przygotowanych truskawek wlewamy galaretki rozpuszczone w 1,5 szkl wody, szybko miksujemy . Czekamy chwilę aż troszeczke stężeją i wylewamy je na wcześnie nasączony biszkopt , wstawiamy do lodówki .
    Przygotowujemy masę karpatkową według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na gładką masę , stopniowo dodajemy zimną masę karpatkową, miksujemy aż pozbędziemy się grudek . Wykładamy na truskawki .
    Posypujemy startą czekoladą .
    Pozostawiamy do słodzenia .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy