Bardzo lubię połączenie jagód i truskawek. W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem.
Składniki:
500 g truskawek
150 g jagód
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
125 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
Truskawki w kremie jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.
Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia.
Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową.
Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu.
Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :)
Komentarze