Truskawki w kremie jagodowym

0 (0 ocen)

Bardzo lubię połączenie jagód i truskawek. W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem.

Składniki:

  • 500 g truskawek
    150 g jagód
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    125 g serka mascarpone
    1/2 szklanki śmietanki 30%

Truskawki w kremie jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną.

    Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia.

    Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową.

    Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu.

    Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy