Truskawki w karmelu

4.49 (164 ocen)

  • 15 min

Bardzo łatwy, ekspresowy deser dla miłoników truskawek i karmelu. Słodki i lekko gorzkawy karmel doskonale komponuje się z kwaśnawymi truskawkami a odmienne konsystencje dają ciekawy efekt.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    około 20 szt truskawek
    4 łyżki cukru
    śmietanka kremówka + cukier
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Truskawki w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy. Cukier wsypujemy do suchego rondla i podgrzewamy tworząc karmel. Nie mieszamy cukru ani nie ruszamy rarnkiem. Truszkawki maczamy w karmelu a następnie ukłądamy szypułkami do dołuw małych miseczkach lub kokilkach. Z pozostałego karmelu tworzymy nitki namaczając w nim widelec i pozwalając karmelowi spłynąć na truskawki. Dekorujemy listaki melisy i bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować