Ciasto kruche z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto doskonałe dla smakoszy truskawek i nie tylko. Idealne na letnie dni, stanowi prawdziwy raj dla podniebienia.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 4 szklanki mąki pszennej
    * szklanka cukru pudru
    * 3 jajka
    * kostka margaryny lub masła
    * 1/4 śmietany 12 %
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pozostałe:
    * 500 ml śmietany 30 % lub 36 %
    * 4 łyżki cukru pudru do śmietany
    * truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kruche z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem ( połową cukru), posiekać z margaryną. Dodać utarte z drugą częścią cukru żółtka zmieszane ze śmietaną i olejkiem waniliowym. Zagnieść lekko ciasto i podzielić na dwie części. Jedną z części rozwałkować i ułożyć na blasze (tortownica) posmarowanej uprzednio tłuszczem i wyłożonej papierem. Ciasto posmarować rozmąconymi białkami, nakłuć widelcem. Na cieście ułożyć truskawki (najlepiej niemrożone). Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, nakłuć widelcem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut na złoty kolor.
    Można podawać na ciepło (nie gorąco) z bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować