Truskawka z galaretką na masie budyniowej

5 (173 ocen)

  • 60 min

Bardzo proste ciasto wykorzystujemy sezon truskawkowy dogadzając podniebieniom domowników. Ciasto jak szybko się pojawia tak szybko znika.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg truskawek
    2 galaretki ( dowolny kolor)
    1 budyń waniliowy z cukrem
    ½ litra mleka
    Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    6 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka octu.
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawka z galaretką na masie budyniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Truskawka z galaretką na masie budyniowej 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175 st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Margarynę utrzeć. Stopniowo do utartej margaryny dodajemy zimny budyń.
    Truskawki umyć i pokroić na dowolne kawałki.
    Galaretki robimy według informacji na opakowaniu ujmując 1 szklankę wody.
    Przestudzony biszkopt smarujemy masą budyniową na to układamy truskawki i zalewamy już prawie stężałą galaretką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować