Truflowiec z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Mega czekoladowa tarta z bakaliami bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    *180 g herbatników maślanych
    *50 g gorzkiej czekolady
    *1 łyżeczka ciemnego kakao
    *1 łyżka cukru pudru trzcinowego
    *70 g masła

    Masa truflowa:
    *100 g mlecznej czekolady
    *100 g gorzkiej czekolady
    *3 jajka
    *1 łyżka rumu
    *2 łyżki cukru pudru trzcinowego
    *100 g mieszanki bakaliowej studenckiej
    *50 g białej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Truflowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód 1. Spód:
    Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali,
    Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem, do masy wsypać kakao i cukier puder, wyrobić dokładnie łyżką.
    Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.
  • gotowa tarta przed chłodzeniem 2. Masa:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami. Wstawić na całą noc do lodówki.
    Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować