Trufle z brandy

0 (0 ocen)

Czekoladowe trufle z nutą alkohoku, idealne dla fanatyka gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • 125 g gorzkiej czekolady 70%
    50 ml kremówki
    2 łyżki miodu
    łyżka miękkiego masła
    łyżka brandy
    łyżka kakao

Trufle z brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę doprowadzić do wrzenia. Dodać miód i jeszcze raz podgrzać. Zalać tym naszą czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gdy przestygnie łączymy to z miękkim masłem. Dodajemy brandy i łączymy dokładnie z naszą masą.
    Wkładamy masę truflową do plastikowego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wysokość masy powinna wynosić 1,5 – 2 cm. Zamykamy szczelnie pudełko i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Po wyjęciu masy z lodówki wyciągamy ją z pudełka i kroimy na kawałki z których będziemy tworzyć kuliste trufle. Do naszego pudełka po masie wsypujemy łyżkę kakao i umieszczamy tam nasze trufle. Delikatnie ruszamy pudełkiem, by kulki pokryły się dokładnie kakaem. Zamykamy pudełko i odstawiamy na noc do lodówki. Gotowe.

Porady

Brandy można zastąpić whisky, rumem lub innym aromatycznym alkoholem w zależności jaki mamy akurat otwarty Trufle można zapakować jak cukierki, mogą wówczas być przekazane jako słodki upominek.

Komentarze

Podobne przepisy